اتاق تاریک

سنسوری روم برای چه افرادی مناسب است؟

مزایای استفاده از سنسوری روم یا اتاق تاریک

اتاق تاریک چیست؟

اتاق تاریک یا سنسوری روم یک اتاق با تجهیزات ویژه می باشد که برای ایجاد تحریکات حسی در افراد دارای اختلالات حسی طراحی شده است. در واقع تجهیزات واقع در سنسوری روم، حواس مختلف را تحریک می کنند و همین امر باعث رشد حواس می شود. اتاق تاریک برای افرادی مناسب است که مغز آن ها در درک و پردازش اطلاعات مشکل دارد. رژیم تحریک با توجه به عوامل مختلفی تعیین می شود و کاملا شخصی سازی می شود. برای افرادی با آستانه تحریک بالا از محرک های قوی استفاده می شود و برای افرادی با آستانه تحریک پایین از محرک های ضعیف استفاده می شود.در واقع اتاق تاریک زمینه مدارک علمی خارجی ندارد و از قبل برای

سنسوری روم برای چه افرادی مناسب است؟

همانطور که گفته شد این اتاق برای افراد دارای اختلالات حسی مناسب است. اختلال حسی یک آسیب مغزی می باشد که خود را به صورت حساسیت بیش از حد یا حساسیت های بسیار پایین نشان می دهد. البته ممکن است فرد در برابر یک محرک بیش حس باشد و در برابر محرک دیگری کم حسی داشته باشد. این اختلال در زندگی بیمار تاثیر قابل توجهی می گذارد؛ برای مثال تصور کنید فردی به گرما حساسیت نداشته باشد! البته سنسوری روم به درمان طیف وسیعی از بیماری ها کمک می کند. برخی از این بیماری ها عبارت اند از: 1 ) اوتیسم 2 ) اختلالات بیش فعالی 3 ) انواع اختلالات یادگیری.

سنسوری روم برای چه افرادی مناسب است؟

مزایای استفاده از سنسوری روم یا اتاق تاریک

این روش درمانی بعنوان یک روش درمانی مکمل نقش مهمی در بهبودی فرد دارد و سرعت درمان را چند برابر می کند. البته توجه داشته باشید که رژیم تحریکی باید بر اساس نیاز های فرد طراحی شود تا بهترین نتیجه برای بیمار حاصل شود. با ما همراه باشید تا مهم ترین مزایای اتاق تاریک در کلینیک کاردرمانی آریان را به شما معرفی کنیم:

تحریک های حسی گوناگون

گاهی ممکن است کودکان از کم حسی یا بیش حسی رنج ببرند؛ با استفاده از اتاق تاریک می توان حس درک و آگاهی را در کودکان تقویت نمود. در سنسوری روم تجهیزات ویژه ای وجود دارند که هر یک از آن ها مسئول تحریک یکی از حواس هستند. برای مثال لامپ های LED باعث تحریک بینایی کودک می شوند یا جعبه های شنی قدرت حس لامسه را در کودک شما تقویت می کنند. استفاده از هر یک از تجهیزات این اتاق باید با نظر تخصصی کاردرمانگر انجام گیرد. تحریک حواس مختلف باعث می شود تا کودک بتواند کنترل بیشتری روی رفتار خود داشته باشد. درمان کم حسی یا بیش حسی در کودکان سبب می شود تا آن ها بتوانند بهتر از قبل با دنیای بیرون ارتباط بگیرند.

بهبود تمرکز کودک با استفاده از اتاق تاریک

کودکان مبتلا به اختلالات رشد در حفظ تمرکز خود دچار مشکل می شوند. در اتاق تاریک محرک های اضافی کنار می روند و کودک می تواند روی یک محرک تمرکز کند. یک محرک ممکن است چند حس را درگیر کند. برای مثال انجام بازی های ویدئویی در اتاق تاریک می تواند همزمان حواس لامسه، شنوایی، بینایی و … را درگیر کند. انجام این بازی و سایر تمرینات در سنسوری روم سبب افزایش توجه و تمرکز کودک می شود و کودک را برای رویارویی با زندگی واقعی خود و موقعیت های مختلف آماده می کند.

استرس زدایی

ممکن است کودک شما در صورت تجربه برخی از حس ها آشفته شود و واکنش های شدیدی از خود نشان دهد. اتاق تاریک محیطی آرام را در اختیار این کودکان می گذارد. در این محیط کودکان آرام می شوند و کنترل احساسات خود را می آموزند. برخی از تجهیزات و نور های موجود در این اتاق خاصیت آرامش بخشی دارند؛ برای مثال دستگاه نویز سفید کاربرد تسکین دهی برای کودکان دارد. استفاده از این دستگاه ها در مرحله اول باعث آرام شدن کودک می شود و سپس قدرت درک را در کودک بهبود می بخشد.

اجتماعی شدن کودک در سنسوری روم

درمان هایی که در سنسوری روم انجام می شوند اصولا به صورت فردی است؛ اما در برخی از مراکز کاردرمانی برای کودکانی که مشکلات مشابه دارند از درمان گروهی استفاده می شود. کودکان، فضایی امن را در اتاق تاریک تجربه خواهند کرد و می توانند به صورت گروهی از تجهیزات استفاده کنند. کودک در این محیط با دوستان خود همکاری می کند و اجتماعی بودن را می آموزد.

اجتماعی شدن کودک در سنسوری روم

تمرینات اتاق تاریک برای تحریک حواس مختلف

با توجه به اینکه کاردرمانگر قصد تحریک کدام حواس را دارد؛ تمرین های مختلفی را برای کودک در نظر می گیرد. این تمرینات عبارت اند از:

1 ) تمریناتی برای تحریک حس عمقی: 

⦁ هل دادن میز یا گاری

⦁ کشیدن طناب

⦁ بازی لی لی

⦁ بلند کردن وزنه

⦁ پریدن

⦁ شنا کردن

2 ) تمرینات اتاق تاریک برای تحریک حس شنوایی:

⦁ گوش دادن به موسیقی

⦁ گوش دادن به صدا های طبیعت

⦁ آموزش نواختن موسیقی به کودکان

⦁ استفاده از هدفون های مخصوص برای حذف صدا های مزاحم

3 ) تمرینات اتاق تاریک برای تحریک حس بینایی:

⦁ استفاده از لامپ های LED

⦁ استفاده از رشته نوری

⦁ انجام بازی های ویدئویی

⦁ دیدن تصاویر و ویدئو از طریق تلویزیون در سنسوری روم

4 ) تمرینات برای تحریک حس بویایی: کاردرمانگران در طول جلسات درمانی ممکن است بوهایی را در فضا پخش کنند. این بوها عبارت اند از:

⦁ بوهای آرامش بخش مانند بوی وانیل، یاس، گل رز و …

⦁ بوهای تحریک کننده حس بویایی مانند بوی مرکبات، نعناع و … .

5 ) تمرینات اتاق تاریک برای حس چشایی:

⦁ استفاده از مزه های قوی مانند سرکه برای کودکان دچار به کم حسی

⦁ استفاده از بستنی و تکه های یخ

⦁ استفاده از غذا های ترد مانند سبزیجات خام و چوب شور

⦁ استفاده از اسباب بازی های جویدنی

6 ) تمرینات برای تحریک حس لامسه:

⦁ بافندگی یا خیاطی

⦁ استفاده از جعبه شنی و توپ های مخصوص

⦁ نقاشی با دست روی شن

⦁ بازی با خمیر

⦁ ماساژ دست و تقویت عضلات

تجهیزات مورد استفاده در سنسوری روم

هر اتاق تاریک با توجه به کاربرد هایی که دارد از تجهیزات مختلفی تشکیل شده است. برخی از تجهیزات معروف سنسوری روم عبارت اند از: 1 ) توپ cp 2 ) تونل بی نهایت 3 ) ترامپولین 4 ) بابل تیوپ 5 ) تجهیزات تعادلی 6 ) اسکوتر 7 ) فیبر های نوری 8 ) رولر های مربوط به کاردرمانی.

تجهیزات مورد استفاده در سنسوری روم